10 fascinerende fakta om gravsten

Når de fleste mennesker tænker på gravsten, tænker de på død og sorg. Men gravsten kan være ret fascinerende! De giver et indblik i de afdødes liv og kan være en kilde til information for slægtsforskere og historikere. I dette blogindlæg vil vi undersøge 10 interessante fakta om gravsten.

Gravsten kan fremstilles af en række forskellige materialer

Nogle gravsten er ret kunstfærdige og kan være ret dyre at lave. I nogle tilfælde kan gravstenen endda være mere udsmykket end den afdødes hjem!

Gravsten af marmor er særligt populære i USA, mens granit er mere almindeligt anvendt i Storbritannien.

Gravsten af kalksten var engang almindelige i Irland, men de bliver nu mere og mere sjældne på grund af kalkstenens modtagelighed over for vejrliget.

Nogle gravsten har eksisteret i århundreder

Nogle gravsten er kendt for at være flere hundrede år gamle! F.eks. blev gravstenen for den elizabethanske soldat Sir Nicholas Throckmorton rejst i 1588 og er stadig intakt i dag. Gravsten kan også være en værdifuld kilde til oplysninger for slægtsforskere.

Mange gravsten har udskæringer eller inskriptioner

Gravsten kan f.eks. vise en persons fødsels- og dødsdato samt dennes familiemedlemmer. Dette kan være meget nyttigt, når du forsker i din familiehistorie! Nogle gravsten er endda indskrevet med navnene på deres børn – hvilket giver et fascinerende indblik i tidligere liv. Nogle gravsten har også religiøse symboler eller mottoer indgraveret i dem. F.eks. er der på gravstenen for abolitionisten og kvindesagsforkæmperen Sarah Grimke indgraveret “I know that my redeemer liveh”.

På nogle kirkegårde findes der kunstfærdige gravsten

I nogle tilfælde er gravstenen så stor, at den optager en hel grund! Det kan være et problem for familier, der ønsker at begrave andre familiemedlemmer på den samme kirkegård.

Et berømt eksempel på dette er præsident John F. Kennedys gravsten, som optager et helt gravsted på Arlington National Cemetery.

Præsident Abraham Lincolns gravsten er også ret stor og fylder to gravsteder på hans gravsted i Springfield, Illinois.

Gravsten kan også bruges til at mindes kæledyr

I de seneste år er gravsten til kæledyr blevet stadig mere populære. Dette er især almindeligt i USA, hvor kæledyrsejere ofte betragter deres kæledyr som familiemedlemmer.

Gravsten til kæledyr kan fås i mange forskellige former og størrelser og kan være fremstillet af forskellige materialer. De indeholder ofte en indskrift med kæledyrets navn og fødsels- og dødsdatoer.